U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De juiste maat

Zorg ervoor, voordat u besteld dat u precies weet welke maat ring u nodig heeft. Op deze manier zorgt u ervoor, dat u altijd een perfect passende ringen kunt kopen. Als u niet precies weet welke ringmaat u heeft, kunt u eventueel een passende ring op een professionele stift voor ringmaten plaatsen. Hierdoor kunt u precies aflezen welke maat u nodig heeft. Tevens kan men ook de ringmaat bepalen doormiddel van een schema met ringmaten, leg u ring op het schema en bepaal welke maat het dichtst bij komt. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om zelf uw vingeromtrek te meten. Let op: meet u vinger altijd bij kamertemperatuur, door de warmte en de koude kunnen uw vingers iets dikker of dunner worden. Tevens kan een brede ring wat strakker aanvoelen dan normaal, en een zeer smalle ring juist wat losser aanvoelen.  Uiteraard kunt u ook even een bezoekje brengen bij de dichtstbijzijnde juwelierszaak om uw maat op te laten meten. 

 

 De makkelijkste manier

De makkelijkste manier om een goed passende ring op te meten gaat als volgt: meet met een schuifpasser de binnendiameter van de ring op. Het aantal millimeters dat u ziet staan is de maat van de ring. Bijvoorbeeld: 17 mm is dus maat 17. Heeft u geen schuifpasser, neem dan een zuivere liniaal.

 

 

 

 

 

 

 

Ringmaat bepalen doormiddel van een schema

Tip: gebruik een ring die goed past om uw ringmaat te bepalen. Plaats uw ring op de cirkel die het dichtst in de buurt komt van uw maat. De omtrek van de binnenkant van de ring moet gelijk zijn aan de omtrek van de cirkel. Als uw ring tussen twee maten inkomt, kiest u de grootste ringmaat. Let op: bij dit schema hieronder is gebruik gemaakt van Amerikaanse ringmaten. Meer uitleg hierover vindt u verderop bij "Amerikaanse en/of Europese maten".  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meetstrookje

U kunt natuurlijk ook uw eigen ringmeter maken doormiddel van onze voorbeeld meetstrookje. Druk het meetstrookje hieronder af en knip het uit zodat u gemakkelijk kunt gaan meten. Maak een sneetje op de aangegeven plaats en haal het smalle uiteinde van de ringmeter hier doorheen. Zorg ervoor dat de getallen aan de buitenkant zichtbaar zijn. Trek de lus aan tot de ringmeter goed passend om je vinger zit, strak maar uiteraard wel comfortabel.

 

 

 

 

Meetlint en Amerikaanse of Europese maat

Er is ook nog een andere manier om de juiste ringmaat te bepalen. Dit doet u doormiddel van het opmeten van de omtrek van uw vinger met behulp van een lintje of een koordje. Let goed op, dat het niet te strak om uw vinger zit. Het moet losjes om uw vinger zitten. Meet vervolgens het lintje op doormiddel van het langs een liniaal neer te leggen en zoek in onderstaande tabel de bijbehorende maat als binnendiameter op.


Tevens worden er per werelddeel verschillende soorten type maten gehanteerd, zelfs binnen een werelddeel komen verschillende maten voor, waardoor u goed moet opletten. Binnen Nederland en Europa vindt je meestal twee soorten maten: de Amerikaanse ringmaat of Europese ringmaat. Wij vermelden alle ringen in de Europese ringmaat. In de onderstaande schema vindt u meer informatie over de verschillende typen ringenmaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer kun je de maat van een ring aanpassen?
De goudsmeden kunnen een ring zonder problemen twee maten groter of kleiner maken voor u. Mocht een ring meer dan twee maten groter of kleiner worden aangepast, dan kan het aanzien en de structuur van de ring zichtbaar veranderen. Een gouden of zilveren ring wordt in het algemeen groter gemaakt door de ring te plaatsen op een maatstaaf en vervolgens voorzichtig te kloppen op de ring. Hierdoor wordt de ring iets dunner. Bij sommige ringen zal het eindresultaat niet perfect rond zijn. Sommige goudsmeden zullen de maat van een platina ring niet aanpassen vanwege de dichtheid en sterkte van het materiaal. Als je een ring meer dan één maat groter wilt maken of de maat van een ring met stenen wilt aanpassen, dan kan de goudsmid ook een snede in de ring maken om metaal te verwijderen en/of toe te voegen. Na deze aanpassing kan er een lasnaad zichtbaar zijn of kan de ring een onzichtbaar zwak punt hebben.